В Беслан почитат паметта на загиналите в трагедията през 2004 година.

От сутринта към полуразрушената сградата на училището, която от датата на трагедията е станала паметник на жертвите на терористичния акт, се стичат хора, които влизат в спортната зала, където терористи са държали отвлечени деца и възрастни.

Звучи тъжна мелодия, навсякъде в училището са поставени венци и цветя, на стените са закачени снимките на всичките загинали, в това число и на сътрудниците от Федералните сили за сигурност (ФСБ) и спасителите от Министерството на извънредните ситуации на Русия, които са участвали в спасителната операция.

В центъра на спортната зала е поставен дървен православен кръст.

Всеки жител на Беслан досега възприема тази трагедия като своя лична - нещастието в този малък град е настигнало почти всяко семейство.

Да почетат паметта на загиналите над 300 от заложниците, половината от които деца, са дошли и представители на православната църква, както и голяма група сътрудници от ФСБ.

В 9.15 часа от високоговорителите на училището прозвуча звън на камбаните, което символизира началото на трагичните събития, станали в това време точно преди две години.

Точно тогава терористите, нахлули в двора на училището, където се провеждаше откриването на учебната година, откриха огън и накараха хората да влязат в спортната зала.
Те разстреляха всички, които се опитваха да им окажат съпротива.

Траурните церемонии в училището преминават без официални изявления.
За обществения ред следи група млади хора, облечени в черни фланелки с надпис „Антитерор".

Помените на загиналите ще продължат до 3 септември.

В 12.00 часа московско време на градското гробище в Беслан се състоя откриването на паметника на загиналите бойци от специалните части и спасителите.