Лидерът на италианското Движение "Пет звезди" обяви, че партията му подготвя предложения за икономическа политика, които ще представи на други партии в опит да се създаде обща база за формиране на правителство след изборите в неделя, информира "Ройтерс".

Партията е водеща след проведения парламентарен вот, но няма достатъчно места, за да управлява сама.

Луиджи ди Майо подчерта, че президентът на Италия трябва да връчи мандат на "Пет звезди" за формиране на кабинет. В същото време дясноцетристката коалиция настоява тя първа да получи мандат, тъй като общо събира най-много места в парламента.

В интервю за вестник "Кориере дела Сера" Ди Майо изтъкна, че скоро партията му ще излезе с предложения, които ще бъдат обединени с многогодишния икономически план на отиващото си правителството. По думите му предложенията трябва да бъдат представени до 10 април.

"Искаме да се придвижим бързо...ако другите партии искат да предложат други мерки, които ще помогнат на хората, готови сме да ги обсъдим", каза той.

Според повечето коментатори възможно е движението да преговаря за коалиция с лявоцентристката Демократическа партия.

"Това пишат вестниците, но винаги съм заявявал, че ще проведа разговори с всички партии, без изключение", поясни 31-годишният Майо, който оглави партията през септември 2017 г.

"Пет звезди" спечели 32% на вота в неделя, почти два пъти повече от втората партия.

"Нямаме какво да губим", ако се върнем на избори, предупреди той.

В продължение на години след основаването си през 2009 г. партията заявяваше, че няма да формира коалиции с традиционните партии.

Всички основни партии обещават да намалят данъците, да увеличат разходите, но същевременно да намалят дълга.

Президентът на страната Серджо Матарела няма да започне официални консултации с партиите преди 23 март, когато новият парламент се събира, за да избере председатели на двете камари.

Вчера държавният глава призова партиите да покажат "чувство на отговорност" и да поставят интересите на страната пред партийните.