Без отражение на "Брекзит" върху ЕС.

Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след "Брекзит" сред 15 европейски страни.

Данните показват, че гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз през юни 2016 г. на практика няма почти никакво влияние сред повечето европейски държави.

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували тяхната страна да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца. В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да напусне, в сравнение с преди година.

Обратно, във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличение на желаещите напускане на Евросъюза - във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция - от 38% на 46%.

Снимка 270459

Източник: Галъп

В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега и даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентирани сред всички изследвани страни.

Сред проевропейските страни остава и България.

Веднага след Брекзит (още през юли) "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% - срещу 75% искащи оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни.

В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на оставането в ЕС.

По-рано тази година "Галъп интернешънъл" публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в Съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Респондентите във Великобритания бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум. 54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година бяха 54%).

А донесе ли Брекзит във Великобритания оптимистични нагласи за бъдещето на страната? Изследването показва, че 48% от респондентите във Великобритания, вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%). Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%).

Усещането в по-голямата част от европейските страни обаче е, че посоката, в която вървят, не е правилна. 

71% от българите са на мнение, че страната се движи в грешната посока. 

Снимка 270534

Източник: Галъп