Двудозова версия на коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson осигурява 94% защита срещу симптоматична инфекция, съобщиха от компанията във вторник-правейки двудозовата ваксина Janssen на Johnson & Johnson, сравнима с двудозовите на Moderna или Pfizer, съобщава СиЕнЕн. 

Компанията допълва, че бустер доза към еднодозовата ваксина повишава имунитета още повече и също така трябва да предпази хората още повече от инфекция.

Компанията публикува някои подробности от три проучвания, разглеждащи различни аспекти на нейната ваксина Janssen, ваксината осигурява дълготрайна защита, която може да бъде подсилена с допълнителен изстрел.

"Нашите големи реални доказателства и фаза 3 проучвания потвърждават, че еднократната ваксина на Johnson & Johnson осигурява силна и дълготрайна защита срещу хоспитализации, свързани с COVID-19", коментира д-р Матай Мамен, глобален ръководител на Janssen Research & Development.

"Нашата еднократна ваксина генерира силен имунен отговор и дълготрайна имунна памет. И когато се даде бустер на ваксината Johnson & Johnson COVID-19, силата на защита срещу COVID-19 допълнително се увеличава."

Ваксината с еднократна доза на Johnson & Johnson е получила разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата на 27 февруари. Тя е дадена на около 14,8 милиона американци, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Продължаващото изпитване на Фаза 2 на компанията за двудозов режим показва, че две дози с интервал от 56 дни осигурява 100% защита срещу тежък Covid-19 и 94% защита срещу умерен до тежък Covid-19 в Съединените щати. В световен мащаб схемата с две дози осигурява 75% защита срещу умерен до тежък Covid-19, съобщиха от компанията.

Второ проучване показва, че хората, получили бустерна доза шест месеца или повече след първата им доза, са имали 12-кратно увеличение на антителата - в сравнение с четирикратно увеличение при хора, които са получили втора доза на два месеца. Така че защитата трябва да бъде по-силна, ако хората получават бустери по-късно, коментира за СиЕнЕн д-р Дан Барух, ръководител на Центъра за вирусология и ваксини на Beth Israel Deaconess.

"Ако чакате по-дълго и имате стимул на шест месеца или по-късно, тогава вероятно ще имате по-добра ваксинация", каза Барух.

Трето, компанията заяви, че проучване с реални доказателства за 390 000 души в САЩ, използващи здравноосигурителни досиета до юли - което обхваща варианта Делта - показва, че еднократната ваксина J&J е 81% ефективна за предотвратяване на хоспитализации.

"Еднократната ваксина срещу COVID-19 на Johnson & Johnson показа ефективност на ваксината срещу хоспитализации, свързани с COVID-19, при 86% за участниците на възраст под 60 години и 78% за тези на 60 и повече години", съобщават от компанията.

"Сред 390 517 ваксинирани и 1 524 153 съвпадащи неваксинирани лица, ефективността на ваксината е 79% за COVID-19 и 81% за хоспитализации, свързани с COVID-19", пише изследователският екип, ръководен от Janssen, в проучване, публикувано онлайн в предпечат.

"В щатите с висока честота на Делта, процентът на наблюдаваните COVID-19 е по-висок и в двете групи, отколкото на национално ниво. В тези щати ефективността на ваксината е била 79% като цяло и 78% през юни и юли, месеците, в които честотата на варианта на Делта е най-висока", добавят те.

Барух, който е работил с компанията за тестване на ваксината, но който не е участвал пряко в трите проучвания, каза, че хората, които са получили ваксината, трябва да бъдат успокоени от данните.

"Всички ваксини в САЩ са показали стабилна и трайна защита срещу тежки заболявания и хоспитализация", каза той.

"В крайна сметка работата на ваксината е да ви предпази от заболяване, да не влезете в болницата и да ви поддържа жив, всички ваксини го правят."

Данните за ваксината J&J са пристигнали по-късно от данните за ваксините Moderna и Pfizer/BioNTech, тъй като J&J е разрешено около два месеца по-късно. Johnson & Johnson заяви, че ще предостави всички тези данни на FDA за потенциално разглеждане за добавяне на бустер доза и може би за разглеждане за разрешаване на режим с две дози.

Ваксината Janssen е направена по различна технология от ваксините на Moderna и Pfizer. Те доставят РНК или иРНК директно в тялото, увити в съединения, наречени липиди. Ваксината J&J се прави с помощта на аденовирус, вируса на обикновена настинка, който е проектиран така, че да може да проникне в клетките, но след това спира. Той предоставя генетични инструкции по този начин.

Барух каза, че има място за различни подходи. "Една доза дава здрава и трайна защита за значителен период от време с минимални доказателства за спад".

"Мисля, че ваксината с една доза е разумен вариант за хора и за страни, които искат проста и удобна ваксина, която може да се приложи бързо", добави той.

"За изключителна защита тогава може да се направи втора доза по всяко време между два месеца и осем месеца - и колкото по-дълго, толкова по-добре", в този времеви период.

Това, каза той, е така, защото тялото има различни имунни реакции. Антителата - протеини на имунната система, които могат да сигнализират за нашественик или директно да го атакуват и неутрализират - се натрупват бързо, но с течение на времето могат да отслабнат.

Тялото произвежда клетки, наречени В-клетки и Т-клетки и те допринасят за по-дългосрочна защита. Стимулирането на В клетки с усилване след време - след като са станали по-малко активни - изглежда ги кара да генерират по-ефективно пресни антитела.

Барух коментира, че ваксината J&J може да изглежда по-малко ефективна в страни извън Съединените щати, защото е тествана в много страни, когато циркулираха варианти, които могат да избегнат защитата, предлагана от ваксините.

Вариантът Бета или B.1.351 е такъв пример - той има така наречените бягащи мутации, които му помагат да се скрие от имунния отговор. Той се разпространява широко в Южна Африка, но в САЩ доминира Детла, който изглежда не избягва така имунната защита.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Проучване показва, че тя е безопасна за употреба