Двустранните отношения и европредседателството. Това бяха основните теми, които обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на съвместна пресконференция със своя словенски колега Миро Церар, който е на официално посещение у нас по нейна покана.

Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Захариева изтъкна личната заслуга на госта за отварянето на посолство на Словения в София, което е бе открито днес в присъствието на двамата вицепремиери.

Двамата първи дипломати са се обединили около мнението, че въпреки положителните данни за ръст през последните години в икономическо-търговски план, в тази сфера между България и Словения все още съществува неоползотворен потенциал. По думите на Захариева перспективни области за сътрудничество са високите технологии, автомобилната индустрия, селското стопанство, фармацевтичната индустрия, туризма.

Тя допълни, че отварянето на посолството в София, както и назначаването на търговски представител в българската дипломатическа мисия в Любляна, което предстои в най-скоро време, ще даде нов тласък на търговските отношения. Захариева отбеляза, че данните показват, че след откриването на директната самолетна линия между София и Любляна през март тази година има около 20 % увеличение на туристическия обмен между двете държави, което още веднъж показва колко са важни директните връзки за гражданите.

Министър Церар отбеляза големия потенциал в сферата на инвестициите. "Искам много словенци да дойдат тук и да се запознаят с вашите природни богатства, културно-историческо наследство и вашето културно-етническо разнообразие-всичко това, което днес привлича туристите от целия свят. Вие давате на нашата Европа обща красота", допълни още външният министър на Словения.

"В Словения смятаме, че Българското председателство беше на отлично ниво във всички аспекти. Вие отваряхте най-актуалните и истински въпроси, между тях и този за интеграцията на страните от Западните Балкани в европейски и трансатлантически съюзи. Словения е убедена, че тези процеси трябва да продължат", е заявил министър Церар.

На срещата си днес първите дипломати са засегнали и други актуални мждународни въпроси като Брекзит, мигрантската криза, ситуацията в региона на Близкия изток и Северна Африка и са споделили своята обща подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, отбеляза пред медиите министър Захариева.

По време на пленарните си разговори днес Захариева и Церар са обсъдили и възможността двете страни да търсят сътрудничество по отношение на общи дипломатически мисии в други държави, например в региона на Африка.