Бившият старши съветник на Белия дом Джаред Къшнър и неговият заместник Ави Бърковиц са номинирани за Нобеловата награда за мир за ролята им в договарянето на четири споразумения за нормализиране на отношенията между Израел и арабски държави. Сделките са известни като Авраамовите споразумения, информира "Ройтерс".

Къшнър, който е зет на Тръмп, и Бърковиц, който бе специален представител за Близкия изток, бяха ключови фигури при договарянето на споразуменията между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко.

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

По думите му това може да стане, тъй като е него се включва и частния сектор

Двамата бивши съветници на президента Доналд Тръмп са номинирани от американския адвокат Алън Дершовиц, който има право да ги номинира, тъй като е заслужил професор на Harvard Law School.

Дершовиц защитава Тръмп на първият импийчмънт процес в началото на миналата година и коментира пред "Уолстрийт джърнъл" на 20 януари, че Сенатът трябва да свали обвинението срещу бившия президент, тъй като повече не е държавен глава.

САЩ не са изоставили палестинците, обяви Джаред Къшнър на конференцията в Бахрейн

САЩ не са изоставили палестинците, обяви Джаред Къшнър на конференцията в Бахрейн

Къшнър представя плана на администрацията за мир между Израел и Палестина

Хиляди хора, от депутати до лауреати, могат да предлагат кандидати. Номинациите не изискват одобрение от Нобеловия комитет. Вчера изтече крайният срок за внасяне на номинации.

Сред номинираните тази година са руският опозиционер Алексей Навални, Световната здравна организация и Грета Тунберг. Всички те са подкрепени от норвежки депутати.

Авраамовите споразумения, сключени от средата на август до средата на декември, са най-големият дипломатически пробив в Близкия изток от 25 г.

Къшнър заяви в съобщение, че е чест за него да бъде номиниран за престижната награда, която ще бъде оповестена през октомври.