Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и настоящият държавен глава Доналд Тръмп ще проведат предизборни митинги в ключовия щат Айова. Събитията ще подскажат хипотетично каква ще е битката на президентските избори през 2020 г., пише "Гардиън".

Според CBS News Байдън планира да нарече Тръмп "екзистенциална заплаха" за САЩ. Бившият вицепрезидент планира да излезе с напълно различна позиция от тази на Тръмп по казуси като климатичните промени, митата и американските ценности.

Байдън започна кампанията си през април. Той се представя като най-вероятния кандидат на Демократическата партия, който ще победи американския милиардер.

"Какво ще направите, когато вашите деца започнат да пишат в "Туитър" като Тръмп и кажат: "Добре, президентът го направи", ще обяви Байдън на предизборния митинг.

Тръмп в същото време ще пътува до западната част на Айова, където ще говори за възобновяемата енергия, а после ще се насочи към град Де Мойн за вечеря и събиране на средства за Републиканската партия.

Междувременно говорителят на Белия дом Сара Сандърс отвърна на Байдън.

"Идеята, че той ще каже, че президентът представлява някаква заплаха е наистина смехотворно, като се има предвид, че той беше част от администрацията, която позволи на Русия да се намеси на изборите ни", обяви Сандърс.