Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който подкрепя номинацията на Джо Байдън за президент на страната, е чут да обяснява в хотел в Де Мойн, Айова, че ще трябва да влезе в битката за държавен глава, ако Бърни Сандърс дръпне напред и разклати Демократическата партия, информира NBC.

Кери е казал, че се "заблуждава" и ще трябва да се оттегли от Bank of America, а също така и от платените речи.

Бърни Сандърс води със 7% на Джо Байдън преди днешното гласуване в Айова

Бърни Сандърс води със 7% на Джо Байдън преди днешното гласуване в Айова

Изборите сред активистите на демократите ще се проведат в Айова

Запитан по-късно за разговора, бившият държавен секретар коментира, че не обмисля да влиза в битката за президент на САЩ. Той отбеляза в съобщение в "Туитър", че информацията за евентуално участие в битката е категорична лъжа и че няма да се кандидатира за президент на САЩ, а също така се гордее, че подкрепя Джон Байдън за президент на САЩ. Минути по-късно той изтри съобщението и го публикува отново без допълнения.

По-късно той обясни пред NBC News, че погрешно са разтълкувани думите му на базата на чут разговор само от едната страна.

Бърни Сандърс води с 1% на Джо Байдън преди изборите в Айова

Бърни Сандърс води с 1% на Джо Байдън преди изборите в Айова

В понеделник Айова поставя начало на първите предварителни избори

Приятел, който гледа твърде много телевизия, ми се обади, като се чудеше дали ще вляза в надпреварата по-късно, ако демократите предпочетат неизбираема номинация...Няма да участвам при никакви обстоятелства, обясни Кери.

Кери, който води кампания с Байдън в Айова и Ню Хемпшир, вероятно е притеснен заради шансовете на бившия вицепрезидент преди днешното гласуване в Айова.

Кери беше номинацията на демократите на изборите през 2004 г., когато изгуби от Джордж У. Буш. Тогава той получи 251 гласа, а Буш - 286. 59 милиона американци (48% от гласовете) подкрепиха Кери, а 62 милиона американци (51%) - Джордж Буш.

От 2013 до 2017 г. Джон Кери беше държавен секретар на САЩ. Проучване на списание Foreign Policy от февруари 2015 г., проведено сред американските политолози, показва, че Кери е признат за най-неефективния държавен секретар на САЩ за последните 50 г.

През уикенда президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази опасения, че върхушката на Демократическата партия, както и през 2016 г., няма да позволи на Бърни Сандърс да стане кандидат на партията за президент на САЩ.