Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще разговарят в събота следобед за първи път от юни, пише "Гардиън".

Говорител на британското правителство обяви, че те ще обсъдят следващите стъпки.

ЕС предприе действия срещу Великобритания за нарушаване на сделката за Брекзит

ЕС предприе действия срещу Великобритания за нарушаване на сделката за Брекзит

Тази сутрин Комисията реши да изпрати писмо

След последната им среща Джонсън обяви, че е настъпило времето за активизиране на преговорите. Тогава той каза, че дори е възможно да постигнат споразумение преди края на лятото.

Оттогава минаха три месеца. Докато източници от ЕС обявиха миналата седмица, че разговорите между преговарящите екипи, водени от Дейвид Фрост и Мишел Барние, са постигнали напредък, все още двете страни са далеч от пробив.

Разговорът между Джонсън и Фон дер Лайен, бивш министър на отбраната на Германия, се разглежда като положителен ход в Брюксел, тъй като може да отвори вратата за бъдещи преговори.

Очаква се двете страни да продължат разговорите през първите две седмици на октомври. Ключов момент е срещата на върха на ЕС на 15 октомври.

Миналата седмица Джонсън намекна, че Великобритания може да се оттегли от разговорите, за да се концентрира върху подготовката си за ситуация без сделка, ако няма споразумение до средата на октомври. Брюксел се надява да има споразумение до срещата на върха.

Първата или втората седмица на ноември се разглежда като истинския краен срок за постигане на споразумение, тъй като е необходимо време за ратифицирането му от Европейския парламент и Уестминстър.

Двете преговарящи страни все още не могат да се разберат по няколко ключови теми: контролът върху субсидиите или държавната помощ, гарантиране на равни условия за бизнеса и достъп на европейските рибари до британските води.

В сряда "Гардиън" разкри, че Великобритания е предложила тригодишен преходен период (2021-2024), който ще позволи на европейските рибари да се подготвят за промените след Брекзит.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел предприема правни действия срещу опита на британското правителство да отхвърли положения в договора за Брекзит.