Британският премиер Борис Джонсън посети Киев в петък при необявено по-рано посещение при украинския Володимир Зеленски. Първото пътуване на Джонсън в Украйна бе през април и също до голяма степен изненада обществеността, съобщава "Гардиън".

Според британски медии посещението е било пазено в тайна от съображения за сигурностЗеленски коментира, че "имаме общо виждане за пътя към победата на Украйна. Благодарен съм за мощната подкрепа".

Второто пътуване на премиера в разкъсаната от война страна е ден след съвместно посещение на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги.

"Радвам се да видя страхотен приятел на страната ни Борис Джонсън отново в Киев", написа украинският президент.

"Хубаво е да съм отново в Киев", коментира Борис Джонсън в профила си в Twitter. "Моето посещение днес, в дълбините на тази война, е да изпратя ясно и просто послание към украинския народ: Обединеното кралство е с вас и ние ще бъдем с вас, докато в крайна сметка не надделеете."

Новата програма за военно обучение "може да промени уравнението на тази война - впрягайки най-мощната от силите, украинската решимост да победи", добави той.

"Ройтерс" съобщава, че ръководителят на кабинета на президента каза, че предметите на дискусия включват доставка на тежки оръжия, системи за противовъздушна отбрана и допълнителна икономическа подкрепа за Украйна.

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Координирахме позиции в навечерието на важни международни събития, съобщи украинският президент