Британският премиер Борис Джонсън нареди на министрите да съкратят 91 000 работни места в държавната администрация, за да освободят милиарди за намаляване на данъците, пише английския вестник Daily Mail.

Джонсън използва заседанието на кабинета "разходи за живот" в Мидландс, за да нареди на висшия си екип да удвои усилията си за облекчаване на финансовия натиск върху нуждаещите се семейства.

Даден им е един месец, за да измислят планове за намаляване на размера на държавната служба с почти една пета от сегашния общ брой, което ще спести около 3,5 милиарда паунда годишно, пише вестникът.

"Всеки паунд, който правителството изкарва от данъкоплатците, са пари, които те могат да похарчат за собствените си приоритети, за собствения си живот", се казва в доклада, цитиран от Джонсън.

Премиерът също остава убеден в необходимостта от повече служители, които да се върнат на работното място, пише вестникът.

Британската полиция иска над 100 глоби заради "Партигейт"

Британската полиция иска над 100 глоби заради "Партигейт"

Премиерът вече беше глобен за COVID партитата

"Трябва да си върнем навика да влизаме в офиса, да влизаме на работното място", каза той пред Daily Mail. "Ще има много хора, които не са съгласни с мен, но вярвам, че хората са по-продуктивни, по-енергични, по-пълни с идеи, когато са заобиколени от други хора."

Дейв Пенман, генерален секретар на FDA, съюз за мениджъри и професионалисти в обществените услуги, каза в туит: "Освен ако нямат сериозен план, това е или поредната каскада за завладяване на заглавия, или безразсъдно нарязване и изгаряне на обществеността услуги без мисъл или грижа за последствията."

Заповедта на Джонсън идва, след като той каза пред парламента във вторник, че той и Риши Сунак ще имат повече да кажат през следващите дни за подпомагане на избирателите при настоящата криза на разходите за живот.

Борис Джонсън загуби контрол над лондонските крепости на консерваторите на местните избори

Борис Джонсън загуби контрол над лондонските крепости на консерваторите на местните избори

Партията на премиера беше свалена в Уандсуърт и Барнет