Съюзът между САЩ и Обединеното кралство трябва да бъде известен като "неразрушими отношения", каза Борис Джонсън пред БиБиСи, след като за първи път се срещна с американския президент Джо Байдън.

Джонсън намекна, че двамата лидери не са обсъждали ситуацията в Северна Ирландия, въпреки по-ранните съобщения, че Байдън планира да критикува премиера за "нарушаване на мирния процес в региона".

Имал е "страхотни" разговори с Байдън, който пътува Корнуол за срещата на върха на световните лидери на Г-7. Срещата на върха започва по-късно, като на дневен ред са ваксините и климатичните промени. Джонсън настоява, че американският президент не го е критикувал заради напрежението след Брекзит в Северна Ирландия.

Въпреки това Байдън е "дълбоко загрижен" за ситуацията.

На срещата на върха лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Великобритания ще се срещнат лично за първи път след пандемията.

Джонсън заяви, че Великобритания и САЩ споделят обща вяра в правата на човека, международния ред, основан на правилата и трансатлантическия съюз.

"Това е връзка, която е издържала много дълго време и е била важна част от мира и просперитета както в Европа, така и по света", каза той.

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

След като Джо Байдън го скастри

Преди това премиерът даде да се разбере, че предпочита нов термин за така наречената "специална връзка" между Великобритания и САЩ след десетилетия употреба.

Една област, която би могла да предизвика неразбирателство между двамата мъже е Протоколът за Северна Ирландия - частта от сделката за Брекзит, която предотвратява проверки по ирландската граница. По-рано Байдън предупреди, че новите договорености не трябва да застрашават Споразумението от Разпети петък - мирно споразумение, подписано през 1998 г., което спомогна за прекратяване на десетилетията на насилие в Северна Ирландия.

Запитан дали  Байдън е изразил притесненията си, Джонсън отговори: "Не, президентът не каза нищо подобно."

Премиерът предположи, че начинът, по който ЕС прилага договореното споразумение, е "прекалено обременителен" и каза, че докато Великобритания, САЩ и ЕС искат да запазят равновесието в Северна Ирландия, едва ли ще се намери решение на въпроса в следващите дни.

Той обаче добави, че ще могат да го "решат". Договореностите бяха определени в споразумението за Брекзит през 2019 г., но оттогава Великобритания се стреми към по-голяма гъвкавост. В изказване в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че протоколът е "единственото решение" и трябва да бъде изпълнен изцяло.

А френският президент Еманюел Макрон обясни, че "не е сериозно да искаме да преразгледаме през юли това, което завършихме след години на дебати и работа през декември. Имаме търговска сделка - тя се обсъжда болезнено от години ... ако шест месеца по-късно те казват: "Това, което договорихме с вас, не знаем как да го спазваме", това означава, че нищо вече не се уважава."

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че от ЕС зависи да отговори на предложенията на Обединеното кралство за разрешаване на търговския въпрос в Северна Ирландия.

Байдън и Джонсън обсъдиха откриването на трансатлантически коридор за пътуване на двустранната си среща, заяви Рааб. Британия няма да обяви "незабавно" откриването на коридор за пътуване между Обединеното кралство и САЩ.  "Когато можем, искаме да се отворим ... ние сме в състезание между ваксиниране във Великобритания и да гарантираме, че коронавирус вариантите не се разпространяват."

 Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

По подобие на Рузвелт и Чърчил...