Чернокожият американец Джордж Флойд е с положителна проба за коронавирус през април, се посочва в пълния доклад след направената аутопсия, пише "Гардиън".

Протестите в САЩ започнаха миналата седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Трима негови колеги също са с обвинения...

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни. Вчера стана ясно Шовин получава по-тежко обвинение - в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен.

В доклада да се отбелязва, че вирусът не е причина за смъртта на Флойд.

Повдигат още обвинения на полицаите, убили Джордж Флойд

Повдигат още обвинения на полицаите, убили Джордж Флойд

Това е решил главният прокурор на щата Минесота

Семейството на Флойд поиска да се проведе независимо разследване. Въпреки че и в двата доклада се посочва убийство като причина за смъртта на 46-годишния, в официалното заключение на властите пише, че в организма му е имало наркотици, също се посочва, че е имал сърдечни проблеми. В независимия доклад не се споменават тези неща.