Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите за вицепрезидент Камала Харис проведоха предизборни митинги на около 50 километра разстояние един от друг в ключовия щат Аризона няколко дни преди президентските избори, съобщава NBC.

Но двете събития доказаха поляризацията на американското общество и две различни вселени.

Тръмп и Байдън в смъртоносна схватка за Флорида и Аризона дни преди вота

Тръмп и Байдън в смъртоносна схватка за Флорида и Аризона дни преди вота

Щатът Пенсилвания може да реши битката

В света на Тръмп кризата с коронавируса е преувеличена и най-голямата опасност пред страната е заплахата от социализъм или комунизъм. Като основни проблеми се посочват корупцията около Хънтър Байдън, сина на кандидата за президент Джо Байдън, и "дълбоката държава" от представители на правителството, които организират заговор срещу президента.

В света на Байдън-Харис пандемията е основният проблем, който особено тежко засяга средната класа, достъпът до здравна грижа е заплашен от некомпетентен президент и страната е на ръба между връщане към нормалността и поход към авторитаризъм.

Двата свята се проявиха и символично. На митинга на Тръмп имаше поддръжници рамо до рамо и без маски, докато на събитието на Харис се спазваше дистанция и хората бяха с маски.

Случаите на коронавирус продължават да се увеличават из страната, като починалите вече надхвърлиха 225 000. Има консенсус сред учените, че разпространението на коронавируса може да бъде ограничено, ако хората носят маски и спазват социална дистанция.

Тръмп се хвали, че е свършил "страхотна работа" в борбата с вируса. Много от поддръжниците му подлагат на съмнение официалната статистика за вируса, докато други твърдят, че елити използват проблема, за да контролират населението. Също има поддръжници на американския лидер, които смятат, че медиите отразяват пандемията, за да навредят на Тръмп.

74-годишна поддръжничка на Тръмп смята, че "дълбоката държава трябва да бъде ликвидирана във Вашингтон".

Друг поддръжник на американския лидер коментира, че паниката около коронавируса се "усеща сякаш комунизмът се опитва да надделее".

На предизборното си събитие Харис определи коронавируса като "един от моментите с най-много жертви в историята на страната ни от Втората световна война" и Тръмп "го покрива".

Поддръжници на демократите се опасяват, че ако Тръмп бъде преизбран, това може да означава марш към авторитаризъм.

Други подкрепят Байдън и Харис, защото оставят фактите и науката да ги водят.

На национално ниво Байдън води на Тръмп със 7,8%, а в Аризона разликата е 3,5% в полза на бившия вицепрезидент.

Поразителен контраст на участниците на двете предизборни събития. Привържениците на Тръмп са предимно бели и по-възрастни хора, които носят победи на републиканците в Аризона от 1952 г. с изключение на едни президентски избори. На митинга на Камала Харис присъстваха по-млади хора, чернокожи и испаноговорящи, което отразява променящия се електорат в полза на демократите не само в Аризона, но и в цяла Америка.

В щата има и оспорвана битка за Сената на САЩ.