Признал се за един от убийците на малтийския журналист Дафне Каруана Галиция разказа пред съда, че той и други двама мъже са използвали бинокли и телескоп за проследяване движенията на разследващия журналист в продължение на дни преди да поставят и детонират бомба, убила Галиция през 2017 г., пише "Гардиън".

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Има двама нови заподозрени

Винсент Мускат разкри как е организирано убийството на журналиста в присъствието на журналисти и роднини на жертвата в съда в столицата на Малта Валета.

В края на февруари Винсент Мускат се призна за виновен за убийството на журналиста.

Убийството на Галиция през октомври 2017 г. предизвика възмущение в Европа и вкара управляващата Лейбъристка партия в политически скандал, довело до оставката на премиера през 2019 г.

Заподозрян за убийството на журналиста Дафне Галиция се призна за виновен

Заподозрян за убийството на журналиста Дафне Галиция се призна за виновен

Винсент Мускат се призна за виновен

Седем мъже са обвинени за убийството на журналиста. Сред тях е бизнесменът Йорген Фенек, който пледира невинен по обвинения, че е поръчал убийство, а също така таксиметровият шофьор Мелвин Теума, който вече призна, че е действал като посредник при организирането на убийството на един от най-известните журналисти в Малта.

"Алфред Деджорджо дойде при мен и ми каза, че има добра работа за мен", разкри Мускат пред съда. Думите му са цитирани от местната медия Malta Today, която следи съдебния процес. Той добави, че работата е била да убият Галиция и че договорената цена е била 150 000 евро.

"Планът беше да я следваме по петите и да я застреляме в правилния момент. След изборите Мелвин Теума ни даде сигнал да действаме. Той ни даде предварително 30 000 евро в кафява кожена чанта. Сумата бе платена в банкноти по 50 евро. Всеки взе по 10 000 евро и започнахме да действаме. Аз и Алфред я следвахме до Бидниджа", селото, където журналистът е живеел.

Сестрата на убитата Дафне Галиция: Журналистиката е в опасност

Сестрата на убитата Дафне Галиция: Журналистиката е в опасност

Безнаказаността за убийството на Дафне би означавало увеличаване на риска за журналисти

Обвиняемият разкри още, че трима от тях са използвали бинокли и телескоп за следене движението на журналиста. Те в продължение на дни са следели движенията на Дафне Галиция.

"Стояхме там на две тухли. Беше неудобно и аз имах болки...Купувах три кутии Rothmans Red (цигари) на ден. Хвърляхме фасовете в бутилка за вода, за да не оставяме следи. Наблюдавахме Дафне, докато стои на дивана с лаптоп до 02,00 часа", продължи Мускат.

Мускат разпитан по случая с Дафне Галиция

Мускат разпитан по случая с Дафне Галиция

Експремиерът подаде оставка под натиск след убийството

По думите му първоначалният план е бил да застрелят Дафне Галиция в дома й. "Планът бе Алфред да стреля от място под дървото. Щях да го откарам от мястото с открадната кола...Джордж започна да излиза с извинения, че пушката е твърде шумна", каза обвиняемият.

Впоследствие планът журналистът да бъде застрелян е изоставен и убийците избират да поставят бомба.

"Джордж Деджорджо винаги е искал да се постави бомба...поставяш бомбата през нощта и изчезваш. По-тихо, по-малко паника", разказа Мускат и добави, че са започнали да обсъждат да се сдобият с бомба от Джейми Вела, който пледира невинен за съучастничество в убийство през февруари.

Разследват полицейски шеф за убийството на Дафне Галиция

Разследват полицейски шеф за убийството на Дафне Галиция

Той се оттегли от поста в началото на годината заради този случай

Мускат обясни, че бомбата е била задействана с изпращане на определено съобщение на SIM карта и секунди по-късно експлодирала.

В един определен шокиращ момент в съда Мускат разкри, че е казал на партньорите си, че се тревожи, че колата бомба може да убие и други хора. Те отговорили, че ще продължат по план, въпреки вероятността и други хора да се озоват в колата с журналиста.

Докато продължавали да следят дома на Галиция, те забелязали вечерта на 15 октомври 2017 г., че тя необичано е паркирала колата си пред вратата на дома си. Мускат заяви пред съда, че взел бомбата, която била скрита в кутия за обувки, срещнал се с другите и поставили бомбата под седалката на шофьора.

Новият премиер на Малта обеща справедливост за Дафне Галиция

Новият премиер на Малта обеща справедливост за Дафне Галиция

Върховенство на закона и диалог с парламента, обеща Абела

В 05,00 часа на следващата сутрин Мускат и Алфред Деджорджо се върнали на мястото, откъдето наблюдавали къщата. В ранния следобед те забелязали, че Галиция се качва в автомобила и информирали Джордж Деджорджо, който е бил на лодка, да задейства бомбата дистанционно.

Той задействал бомбата. Колата на журналиста не била в полезрението им и Мускат отбеляза, че не са чули експлозия, но се обърнали и видели дим.

Мускат повтори това, което е разкрил пред полицията по-рано, че е откарал Алфред Деджорджо на среща с бившия икономически министър Крис Кардона във Валета. Кардона е предупредил мъжете преди арестуването им през декември 2017 г.

Самият бивш министър коментира, че думите на Мускат са лудост и лъжа.

Преди изслушването Мускат се извини на семейството на убития журналист.