Най-малко 447 души в Индия имат неблагоприятни ефекти след получаване на ваксина covid-19, като по-голямата част се оплакват от температура, главоболие и гадене, според данни публикувани от медиите в Индия и "Таймс оф Индия".

Те се класифицират като нежелани събития след имунизация (AEFI) и не е задължително да са свързани с ваксината или процеса на ваксинация.

Индия е издала разрешение за спешна употреба на две ваксини covid-19, Covishield на базирания в Пуна "Институт за серуми" и Covaxin на базирания в Хайдерабад Bharat Biotech International Ltd.

46-годишен служител в държавна болница в Северна Индия е починал в понеделник малко след ваксинация срещу новия коронавирус. При първата такава смърт, откакто страната стартира кампанията си за масова ваксинация, починалият е съобщил за задух и проблем в гърдите, в рамките на 24 часа след получаване на ваксина.

Доклад след смъртта, проведен от болницата, установява, че причината за смъртта е кардиогенен шок поради сърдечно-белодробна недостатъчност. "Вижда се голямо количество съсирена кръв в главната артерия и сърдечните камери. Смърт поради кардиогенен/септицемичен шок поради основно кардиопулмонално заболяване".

"Той имаше малко пневмония, обичайната кашлица и настинка, но започна да се чувства по-зле, след като се прибра у дома" след ваксинация, коментира Вишал, син на починалия 46-годишен Махипал Сингх.

"До момента са докладвани 447 AEFI. От тях трима се нуждаят от хоспитализация. От тях един е изписан от Северната болница в Делхи в рамките на 24 часа, един е изписан от Индийския институт по медицински науки (AIIMS) Делхи, а един е под наблюдение в AIIMS Ришикеш", коментира Манохар Аняни от министерство на здравеопазването и семейното благосъстояние.

"Създадени са протоколи за докладване, незабавно управление на случаите на мястото на ваксинацията, транспорт и хоспитализация и по-нататъшни грижи за такива случаи. Съществуват и протоколи за систематично разследване и оценка на причинно-следствената връзка на сериозни AEFI".

"Индия ваксинира най-много хора през първия ден на своята програма за ваксинация. Това е много повече от други страни, включително САЩ, Великобритания и Франция. Според предварителния доклад до неделя са ваксинирани общо 224 301 души".

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Страната се надява да имунизира 300 млн. души през първите 6-8 месеца на тази година