Едва 6 % от руснаците са съгласни с провежданата от президента Владимир Путин политика в Чечения, гласи ново проучване на ВЦИОМ, цитирано от РБК. Рейтингът на държавния глава обаче остава традиционно висок и 62% от жителите на страната го одобряват.

Най-привлекателен у Путин руснаците виждат политическия опит (47%), енергичността и решителността (33%), както и далновидността (22 %). Постепенно намалява броя на хората, които виждат президента като гарант на стабилността в Русия (22% спрямо 27% по-рано), както и на тези, които виждат в него истински лидер (18% срещу 27 на сто).

Намалял е и броят руснаци, които все така вярват, че Путин може да въведе ред в страната (17 срещу 22%). Сред личните качества на президента руснаците харесват справедливостта (21%) и честността (18%).

През последните 6 месеца нараства и броя на тези, които вярват, че Путин може да изпълни предизборните си обещания (32 срещу 21% през април.) Броят на хората, които смятат, че той не може да го направи също така нараства от 11 до 17 на сто.

Генералният директор на ВЦИОМ Валерий Федоров коментира пред вестник "Известия", че не смята рейтинга на Путин статичен, но той се променя само при големи политически събития - например войната с Грузия от 2008 г.