Започнаха президентските избори в Египет. Очаква се настоящият държавен глава Абдел Фатах ал Сиси да спечели втори мандат, информира АП.

Единственият конкурент на Сиси е Муса Мустафа Муса - малко известен политик, който влезе в битката в последния момент. Това са и единствените кандидати. 

Снимка 347262

Източник: ЕПА

Властите се надяват достатъчно хора - има близо 60 милиона избиратели, да гласуват на тридневните избори, за да си осигурят легитимен вот.

Редица политици се кандидатираха по-рано тази година, включително някои, които имаха голям шанс да привлекат на своя страна протестния вот. Но в крайна сметки всички те бяха арестувани или сплашени, за да не участват на изборите, които са най-неконкурентните от 2011 г., когато гражданите на Египет въстанаха срещу авторитарното управление на Хосни Мубарак.

Сиси пусна гласа си малко след отварянето на секциите в 09,00 часа в училище в квартал на Кайро. Той не направи коментар, а само се ръкува с представителите в секцията преди да напусне.

Очаква се Сиси да спечели вота, като единствената неизвестна е с какъв процент.

"Гардиън" пише, позовавайки се на двама души от различни квартали на Кайро, че са били свидетели на опити за купуване на гласове. Друг гражданин на страната в друг квартал разказа как местен собственик на магазин е бил притиснат да закачи лозунг в подкрепа на Сиси. Всички те са пожелали анонимност.

Медиите призовават египтяните да гласуват на изборите.

Вотът ще се проведе от 26 до 28 март, макар че египтяните в чужбина гласуваха от 16 до 18 март.

Балотажът е насрочен съответно за 19-21 април в чужбина и 24-26 април в Египет.

През 2014 г. Сиси получи повече от 96% подкрепа.