Топ египетски съд потвърди решение на по-долна съдебна инстанция да се прекрати план за предаване на два острова в Червено море на Саудитска Арабия, съобщава БиБиСи.

Върховният административен съд отхвърли обжалване на правителството на решение на египетски съд да се спре предаването на островите Тиран и Санафир.

Радостни възгласи в залата, след като съдията прочете решението, че правителството не е предоставило доказателства, че островите са на Саудитска Арабия.

Снимка 273201

Източник: ЕПА

Припомняме, в края на декември 2016 година правителството на Египет одобри споразумение за предаване на двата острова. През април Кайро и Рияд подписаха споразумение за определяне на морската граница, в резултат на което спорните острови Тиран и Санафир в Червено море трябваше да бъдат предадени под контрола на Рияд.

В началото на декември египетски държавен съветнически орган препоръча да се спази решение на съд в Кайро, според което трябва да се анулира споразумение, даващо контрол на Саудитска Арабия над двата острова.

Обявеното през април споразумение доведе до обществено недоволство и протести на египтяни. Според протестиращите двата необитаеми острова са египетски.

През юни 2016 г. Върховният административен съд анулира споразумението, аргументирайки се, че египетският суверенитет над островите не може да бъде предаден. Египетското правителство беше принудено да обжалва решението.

Египетско-израелският мирен договор от 1979 година определя статута на тези острови - единият, Тиран, на който е разположена база с миротворци от ООН, чиято задача е съблюдаване свободното мореплаване в Акабския залив и използването на тези острови само за мирни цели.