Гръцките данни показват, че изчезналият пътнически самолет EgyptAir е направил 90-градусов завой наляво, а след това рязко е завил 360 градуса надясно, докато е бил на 10-15 мили във въздушното пространство на Египет на 11 277 метра височина. Самолетът е паднал бързо до 3 километра височина и след това е изчезнал от радара.

Това заяви гръцкият военен министър Панос Каменос пред държавната телевизия ERT TV.

Египетски самолет изчезна над Средиземно море
на живо

Египетски самолет изчезна над Средиземно море

По данни на „Ал Арабия” жители на гръцки остров са забелязали рано сутринта взрив в небето

Припомняме, самолет Airbus A320 на самолетната компания EgyptAir изчезна при полет от Париж до Кайро. На самолета с полет MS804 е имало 66 души, включително 10 души екипаж. Предполага се, че самолетът е паднал до гръцки остров.

Русия и Египет смятат, че тероризъм е причината за падналия самолет

Русия и Египет смятат, че тероризъм е причината за падналия самолет

За голямо съжаление днес се случи още един

По думите на Каменос критичният момент е бил между 2:27 и 2:29 часа тази сутрин.  След като самолетът направил 90-градусовия завой наляво, той е паднал на 4,5 километра височина преди да направи 360-градусов завой надясно. Самолетът е изчезнал, когато е бил на 3 километра височина и на 15 мили във въздушното пространство на Египет.

Оланд: Египетският самолет е катастрофирал, не изключваме тероризъм

Оланд: Египетският самолет е катастрофирал, не изключваме тероризъм

Самолет Airbus A320 на самолетната компания EgyptAir

Все още не са открити отломки, според министъра. По думите му Атина иска помощ за получаване на сателитна информация за полета.

Гърция вече изпрати изтребители Ф-16, два военни самолета C-130, два хеликоптера и кораб за претърсване на мястото, където се предполага, че е паднал самолетът – 130 морски мили югоизточно от остров Карпатос.

Според Националната метеорологична служба на Гърция времето в района на катастрофата е било добро, не е имало силен вятър или облаци.

Откриха отломки, вероятно са от падналия египетски самолет

Откриха отломки, вероятно са от падналия египетски самолет

Двете отломки са с оранжев цвят.

На пресконференция египетският министър на авиацията Шериф Фатхи заяви, че в 2:30 часа са изгубили контакт със самолета. В 2:50 часа е имало няколко неуспешни опита да се свържат с пилотите. Самолетът е трябвало да кацне в Кайро в 3:15 часа. Според Фатхи или става въпрос за технически проблем, или за тероризъм.