На този етап Европейският съюз не води разговори с Русия за закупуване на ваксини "Спутник" - това заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер, цитиран от Би Би Си.

Изявлението беше направено в отговор на появили се днес публикации за започване на преговори за такава сделка.

"ЕК и страните от ЕС могат по всяко време да вземат съвместно решение за разширяване на списъка с ваксините, които се прилагат. Но към момента, както казах и преди седмица, представителите на ЕС не водят никакви преговори с производителите на руската ваксина." - подчерта Керсмакер.

По-рано агенция "Ройтерс" съобщи, че страните-членки обмисляли възможността за преговори с производителя на "Спутник V".

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината

Припомняме, на 4 март Европейската агенция по лекарствата започна предварителна оценка на подадените документи за руската ваксина. Заявката на руската страна все още не представлява искане за регистрация на препарата за употреба в ЕС.

Преди месец Der Spiegel излезе с публикация, в която се посочват сериозни разминавания и несъответствия в данните за руската ваксина, поставящи под съмнение твърденията на създателите й за нейната ефективност и безопасност.

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Институтът по научна етика Resis задава въпроси...

В статия, публикувана в сп. The Lancet, руският екип твърди, че ефективността на препарата е 91.6%.

Институтът по научна етика Resis, който анализира данните от статията в The Lancet, посочва липсата на прозрачност. Както световната научна общност, така и учените в Русия нямат достъп до данните от процеса на разработване на препарата.

По време на третата фаза от изпитанията на Sputnik V са налице данни за четирима починали, но само за двама от тях са посочени детайли, посочват още от института. Не е ясно също защо броят на хората във "ваксинираната група" е доста по-голям по време на междинните изпитания, отколкото в окончателния доклад, публикуван в The Lancet, отбелязват още учените.

Още през септември около 40 специалисти начело с известния молекулярен биолог Енрико Бучи, който оглавява Resis, зададоха множество въпроси за руската ваксина, на които досега няма отговор.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...