Европейската комисия обмисля мерки за налагане на временна забрана на технологиите за разпознаване на лица, използвана както от публични места.

Това се казва в нов документ на институцията, съобщи EURACTIV.

Става въпрос за период от 5 години.

Ако бъдат приложени, плановете могат да спрат проекти в някои страни от ЕС, включително опитите на Германия и Франция да ползва подобни технологии на гази и летища.

Съгласно документа, лицевото разпознаване нанася щети на личността.

Документът установява, че има сектори, които биха могли да се считат за висок риск, включват здравеопазването, транспорта, полицията и съдебната система.

Първи в САЩ Сан Франциско забранява лицевото разпознаване

Първи в САЩ Сан Франциско забранява лицевото разпознаване

Законодателите (8 срещу 1, двама въздържали се) в американския град гласуваха за забрана

Припомняме, че миналата година, Сан Франциско стана първият американски град, който забрани лицевото разпознаване.

Опонентите на мярката твърдяха, че ще тези действия ще поставят под риск безопасността на хората и възпрепятстват усилията за борба с престъпленията.

Поддръжниците на забраната пък обясниха, че съществуващата днес технология не е надеждна и представлява ненужно нарушение на личните свободи на хората. Те се аргументират още, че системите правят грешки, особено с жени или хора с по-тъмна кожа.

Докато полицията в Сан Франциско в момента не използва технология за лицево разпознаване, в други щати полицейските сили се възползват от технологията.