Европейската комисия (ЕК) пита гражданите на ЕС дали искат да бъде премахнато лятното часове време, информира "Политико".

С проучването се иска мнението на гражданите на ЕС дали желаят да се промени дългогодишната традиция по два пъти да се сменя часовото време на година.

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

По предложение на Финландия

Практиката да се преместват часовниците с един час напред за шест месеца между март и октомври е от няколко десетилетия, но през февруари Европейският парламент подкрепи резолюция, която призовава Комисията да направи задълбочена оценка, тъй като според законодателния орган смяната на часовото време оказва негативно влияние върху човешкото здраве.

ЕК се консултира с държавите членки.

ЕП поиска задълбочена оценка на смяната между лятно и зимно часове време

ЕП поиска задълбочена оценка на смяната между лятно и зимно часове време

Резолюцията беше приета с 384 гласа "за"

Въпреки че спестяването на електроенергия е една от водещите причини да не се променя статуквото, Комисията подчертава, че като цяло този довод е "маргинален" и предимно зависи от географското положение на страните членки.

Двата възможни резултата от допитването ( да се запази или да се промени практиката) трябва да гарантират единен режим на часовото време в ЕС, което е от "решаващо" значение, за да се предотврати прекъсване функционирането на единния пазар.

Лятното часово време – ползи или главоболия?

Лятното часово време – ползи или главоболия?

Да продължаваме ли да местим стрелките...

Вариантите за отговор на проучването са постоянно лятно часове време или постоянно зимно часове време (или различно време).

Допитването ще продължи до 16 август.