Европейската комисия през следващите пет години може да бъде под контрола на федералист, информира "Политико".

През последните часове се разпространява информация, че военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен може да поеме управлението на Европейската комисия.

В миналото Лайен открито говори за мечтата си за федералистки Европейски съюз.

Френско-германски консенсус: Лайен за шеф на ЕК и Лагард за председател на ЕЦБ?

Френско-германски консенсус: Лайен за шеф на ЕК и Лагард за председател на ЕЦБ?

Вчера Макрон предложи на Меркел Фон дер Лайен за Комисията

"Целта ми е Съединени европейски щати", обяви тя пред списание "Шпигел" през 2011 г. и даде за примери федералните държави Швейцария, Германия и САЩ.

Тя повтори позицията си в интервю за вестник "Цайт" през 2015 г. и добави, че иска за децата и внуците си Европа на държави, които не са в капана на националните интереси.

Като военен министър тя също говори в подкрепа на по-голямо сътрудничество в сферата на сигурността в ЕС.

60-годишната Лайен е военен министър на Германия от 2013 г. Преди това тя ръководеше Министерството на труда. Близък съюзник на Меркел, тя е единственият министър, който е в кабинета на канцлера от 2005 г.

Лайен е родена в Брюксел. Владее немски, английски и френски език.

Междувременно френският лидер Еманюел Макрон чертае бъдещето на ЕС. Той е предложил два варианта - Франс Тимерманс или Лайен за председател на Европейската комисия. Макрон е използвал химикали с различни цветове, син и червен, за всеки вариант. Френският лидер е представил вариантите на срещи с други евролидери, според източник.

Станишев спряган за председател на Европейския парламент

Станишев спряган за председател на Европейския парламент

Престижно ли ще е това за България?

Говорител на унгарския премиер Виктор Орбан съобщи, че Вишеградската четворка подкрепя Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, което означава, че Тимерманс и Манфред Вебер отпадат.