Европейската комисия открива процедури за нарушение срещу Кипър и Малта във връзка с "продажбата" на гражданство на Съюза, така наречените "златни паспорти" за богати инвеститори, информира АФП.

От Комисията подчертават, че това е незаконно и подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

Кипър, Малта, България - престъпници си купуват европейски паспорти

Кипър, Малта, България - престъпници си купуват европейски паспорти

12 европейски страни предлагат гражданство срещу инвестиции...

Комисията изпрати официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за "златен паспорт". Брюксел поиска обяснение от двете държави и предупреди, че схемите увеличават риска от пране на пари, укриване на данъци и корупция.

Комисията счита, че предоставянето на гражданство на Съюза за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните държави членки подкопава същността на гражданството на Съюза. 

Кипърското и малтийското правителство разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите не са задоволителни, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

Кипър отнема „златните“ паспорти на 26 чужденци, 9 от тях са руснаци

Кипър отнема „златните“ паспорти на 26 чужденци, 9 от тях са руснаци

Дадено им е гражданство срещу инвестиции…

Кипър вече обяви, че ще прекрати схемата от следващия месец след разследване на "Ал Джазира", което разкри, че десетки, които са участвали в схемата, са разследвани за престъпления, лежали са в затвора и срещу тях са наложени международни санкции.

Говорител на Комисията коментира, че ЕС е разтревожен от призиви Кипър да въведе подобна схема и от факта, че Малта възнамерява да я разшири.

Кипър предлага гражданство в замяна на големи инвестиции от 2007 г., но през 2013 г. разшири схемата, докато Малта продава гражданство от 2014 г.

Инвеститори могат да се сдобият с кипърски паспорт, ако инвестират 2,5 милиона евро.