Кипър започна процедура по анулиране на гражданството на 26 чужденци, на които са били дадени кипърски паспорти срещу инвестиции в икономиката на страната. Сред тях има 9 руснаци, 8 камбоджанци, петима китайци, двама кенийци, един иранец и един малайзиец, предаде радио "Свободна Европа".

За придобиването не европейски паспорти чужденците са вложили суми не по-малки от два и половина милиона евро.

Имената на лишените от гражданство не се съобщават.

Министърът на вътрешните работи на Кипър - Константинос Петридис, разкри само името на един от тях - малайзийския финансист Джо Лоу. Той е обвинен в присвояване на 4.5 милиарда долара от малайзийския държавен фонд за развитие. Парите са били похарчени за картини на Моне и Ван Гог, недвижими имоти, яхти, самолети, както и за финансиране на снимките на филма на Мартин Скорсезе "Вълкът от "Уолстрийт".

Не се съобщава дали чужденците с отнетите паспорти ще получат обратно парите си.

Гражданство срещу инвестиции са получили 4000 души. Всички те ще бъдат проверени, посочва Петридис.

Кипър проверява щателно инвеститори, които искат ЕС паспорт

Кипър проверява щателно инвеститори, които искат ЕС паспорт

Броят на паспортите ще бъде ограничен до 700 на година

Гражданството срещу инвестиции е особено популярно сред руските бизнесмени. Сред руснаците с кипърски паспорт е и милиардерът Олег Дерипаска, който е обект на санкции от страна на САЩ.

Кипърската програма за продажба на "златни паспорти" е критикувана постоянно от ЕС - от Брюксел посочват, че продажбата на паспорти позволява на чужденци да укриват данъци, увеличава корупцията и злоупотребите.

Вероятно в повечето случаи на лишаване от кипърски паспорт става дума за чужденци с двойно гражданство. В противен случай това би било трудно. Конвенцията на ООН за намаляване на броя на хората без гражданство изисква от страните да не отнемат паспортите на хора, които нямат друго гражданство.