Астронавтът на НАСА Ник Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин, които бяха на борда на ракетата Союз МС-10, която претърпя неизправност при излитането си вчера, ще се отправят към Международната космическа станция (МКС) през пролетта на следващата година. Това обяви генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от руските медии.

"Момчетата ще летят със сигурност", коментира Рогозин след появилите си по-рано информации, че на МКС може да бъде изпратен друг екип.

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС
Обновена

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС

Хейг и Овчинин не се нуждаят от медицинска помощ

Двамата астронавти трябваше да бъдат откарани на МКС вчера и да се присъединят към командира на експедиция 57 Александър Герст от Европейската космическа агенция, астронавта на НАСА Серена Чансълър и космонавта от "Роскосмос" Сергей Прокопиев, които пристигнаха на МКС през юни.

Хейг и Овчинин обаче бяха принудени да направят аварийно кацане, след като двигателя на ракетата претърпя авария по време на изстрелването от космодрума "Байконур" в Казахстан. Двамата астронавти оцеляха при кацането, без да пострадат и след това се завърнаха в космическия тренировъчен център в Стар Сини близо до Москва.

В резултат на неуспешното изстрелване, Русия спря всички пилотирани мисии в Космоса и предприе криминално разследване по въпроса, като това беше първият такъв инцидент с пилотиран космически полет след разпадането на Съветския съюз. "Роскосмос" отбеляза, че аварията е станала, след като ракетата носител Союз-ФГ излетя неуспешно, след като долната част на втората ѝ фаза се разпадна.