Пенсионирани генерали от НАТО и военни представители призоваха САЩ да останат в договор с Русия от 1992 г., който позволява разузнавателни полети, но в същото време предупредиха европейските столици да се подготвят за евентуално излизане на американците, пише "Гардиън".

Военният министър на САЩ Марк Еспър и държавният секретар Майк Помпео са решени да извадят САЩ от договора "Открито небе", който според европейски лидери и защитници на контрола над оръжията вярват, че намалява риска от война.

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора „Открито небе”

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора „Открито небе”

Еспър заяви по време на изслушване в Конгреса, че Русия не позволява на САЩ да провеждат полети над прибалтийския град Калининград

В съвместна декларация група от 16 пенсионирани военни командири и военни министри, в координация с мозъчния тръст Европейска лидерска мрежа (ELN), отбелязва, че договорът носи стабилност между ядрените сили.

Според тях договорът е увеличил военната прозрачност и предсказуемостта, помогнал е за изграждането на доверие и засилване на взаимното разбирателство.

Ако САЩ се оттеглят от договора, ще изгубят правото си за извършване на полети над Русия, но Русия все още ще може да провежда такива полети над американски военни обекти в САЩ.

Русия: Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе увеличава риска от ядрена война

Русия: Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе увеличава риска от ядрена война

Умножава рисковете за целия свят

Авторите на декларацията вярват, че Европа може да е най-големият губещ от изтеглянето на САЩ.

Те призовават Русия да прекрати нарушенията над договора. САЩ отдавна се оплакват, че Русия нарушава договора: ограничаване на полетите над Калиниград до по-малко от 500 километра и създаване на изключителен коридор по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.

Но ако САЩ напуснат договора, в декларацията се призовава останалите страни членки на НАТО да останат в споразумението, като подчертават, че европейските страни провеждат 55% от полетите, а 59% от полетите на Русия са над европейски държави. Европейските държави нямат възможностите на САЩ за наблюдение, използвани при тези полети.

Призовава се също останалите страни по договора да се срещнат в рамките на два месеца след оттеглянето на САЩ, за да обсъдят бъдещото функциониране на споразумението без Вашингтон. Това би включвало ограничаване споделянето на информация между страните членки на НАТО със САЩ.

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

Договорът позволява на САЩ и техните съюзници в Европа да следят военните маневри в Русия

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкова по-малък е шансът да възникне конфликт.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.