Плановете на САЩ да се оттеглят от Договора за открито небе снижава прага за използването на ядрено оръжие и умножава рисковете за целия свят. Това обяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от руските медии.

"Всичко това се отразява негативно на прогнозируемостта на военно-стратегическото положение и снижава прага за използването на ядрени оръжия, което драстично увеличава рисковете за цялото човечество", предупреждава Патрушев в статията си "Сигурността на Русия в съвременния свят" във в. "Росийская газета".

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

"За да спасим себе си и нашата планета"

Според Патрушев тези планове били част от по-широката стратегия на САЩ да се откажат от ангажиментите си по различни стратегически споразумения, включително Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и САЛТ 1 и САЛТ 2 от 1972 г. (за ограничаване на противоракетните системи), както и нежеланието на Вашингтон да ратифицира Договора за цялостна забрана на ядрените опити и да работи за удължаване на договора Нов СТАРТ.

САЩ планират да запазят стратегическото си господство в киберпространството и да използват своите напреднали информационни технологии за постигане на военно-политически цели, включително за подкопаване на стабилността на суверенни страни, допълни Патрушев.

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Предупреждава със ситуация, "най-опасната възможност по отношение на ИНФ"

"Като цяло става очевидно, че Вашингтон възнамерява да използва технологичното си лидерство, за да поддържа стратегическо господство в информационното пространство, като всъщност провежда политика на налагане на своите условия на държави, които изостават в цифровото развитие", изтъква още руският представител в статията си.

"Западът е предприел курс за използване на информационните и комуникационни технологии за военно-политически цели, за извършване на враждебни действия, целящи подкопаване на суверенитета на някои държави, представляващи особена заплаха", подчертава Патрушев.

Русия посочи реалните причини за излизането на САЩ от ядрения договор

Русия посочи реалните причини за излизането на САЩ от ядрения договор

Убеден съм, че реалната причина за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват