Хенаро Гарсия Луна, бивш министър на обществената сигурност на Мексико от 2006 до 2012 г., е бил арестуван в Далас, Тексас, САЩ, през декември 2019 г., предаде "Спутник".

Твърди се, че е получавал подкупи от картела Синалоа, за да държи мексиканските федерални полицейски сили далеч от техните операции.

Гарсия Луна, който не се призна за виновен в заговор за трафик на кокаин и в неверни изявления, ръководи преди това Федералната агенция за разследване на Мексико от 2001 до 2005 г.

Десетки задържани полицаи и военни в Мексико

Десетки задържани полицаи и военни в Мексико

6 години след изчезването на 43-та студенти

Министерството на правосъдието на САЩ твъди, че Синалоа е действал безнаказано, тъй като Гарсия Луна е получил подкупи за милиони долари.

Наркобосът Ел Чапо твърди, че е платил подкуп от 6 милиона щатски долара на самия Енрике Нието, който беше президент на Мексико между 2012 и 2018 година.

През юли 2019 г. Ел Чапо беше вкаран в затвора за 30 години и бе осъден да отнеме 12 милиарда щатски долара в брой и активи от съд в Ню Йорк.

Припомняме, че мексиканските власти издадоха по-рано през месеца десетки заповеди за арест на полиция и войници в събота, които според тях може да са участвали в изчезването през 2014 г. на 43-та мексикански студенти.