Терористите от ИДИЛ целенасочено се ориентират към деца при вербуването на нови попълнения в редиците си, заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Любомир Тулев по повод на случая с 16-годишния ученик от Пловдив, радикализиран чрез интернет.

Още през 2015 г. статия в британско издание статия съобщава, че терористите експлоатират деца за целите си.

"Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг, и след това започва да бъде принуждавано да прави различни неща." - коментира експертът.

Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат, предупреждава специалистът. Ролята на родителите се изразява в говорене, възпитание, допълва той.

"34% от последователите на "Ислямска държава" ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация. Тази мрежа е създадена от руски предприемач, като дори имаше спор дали Русия контролира въпросния канал, в крайна сметка това беше отречено." - посочва Тулев.

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат