Експерт на ООН призова за "незабавен мораториум" върху продажбата на технологии за следене, докато не бъдат установени правила, за да се попречи на компании да продават продукти, които помагат на държавите да нарушават правата на човека, информира АФП.

Докато компаниите, които изнасят оръжия, са под строг държавен надзор, компаниите, които продават инструменти за следене, не са изправени пред "глобален или национален контрол", предупреди Дейвид Кей, специален докладчик на ООН за правото на свобода на словото и изразяването.

В нов доклад, представен пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Кей изброи редица продукти, които се закупуват от държави за шпионаж на опоненти, журналисти и активисти.

Той поясни, че индустрията за технологии за наблюдение е "общодостъпна", където компаниите се саморегулират при отсъствието на контрол над износа. Експертът посочи две компании, които са публикували политиките си за саморегулация, но подчерта, че това не е достатъчно за защитата на правата на човека.

Двете компании са базираната в Милано Hacking Team, специализирана в "офанзивна сигурност", и базираната в Израел NSO Group.

Кей подчертава в доклада, че ще отнеме време за разработването на международна работна рамка за управление на производството и износа на технологии за наблюдение.

Докато не бъдат приети адекватни правила, според експерта, компаниите трябва незабавно да прекратят продажбата и предаването на такива технологии. Освен това компаниите трябва да покрият определени критерии, че нито един от техните продукти не подпомага нарушаване на правата на човека.