Режимът на Башар Асад и руската военна авиация в Сирия са виновни за извършването на военни престъпления. Това се казва в доклад на Международната независима следствена комисия под егидата на ООН, която разследва водените в Сирия бойни действия през периода от 11 юли 2019 г. до 10 януари 2020 г.

В документа, който беше представен днес, броят на военните престъпления в страната продължава да расте.

Независимата комисия посочва, че вследствие на наземни действия и въздушни удари през периода на наблюдение са убити и ранени множество мирни жители, разрушени са редица обекти на гражданската инфраструктура, включително пазари и болници.

Като примери се посочват два въздушни удара срещу пазар в град Маарат ал Нуман, извършени сутринта на 22 юли 2019 г. При тях са убити най-малко 60 мирни жители, включително деца.

Като пример се посочва и атака срещу намиращ на 2 километра от град Хаас лагер, в който са били настанени евакуирани мирни жители на 16 август 2019 г.

В доклада се казва, че на базата на наличните доказателства, включително свидетелски показания, видеоматериали, данни за въздушния трафик, както и от системите за ранно предупреждение, комисията има основание да смята, че при всеки от регистрираните случаи е участвала руската авиация.

"И в двата посочени случая руските ВВС не атакуваха конкретни военни обекти, което е равносилно на военно престъпление, тъй като са нанасяне слепи удари по зони, населени с цивилни граждани", се казва в документа.

Същевременно руското военно министерство отрича, че руската авиация на 22 юли 2019 г. е била край град Маарат ал Нуман, допълват авторите на доклада.

По данни на комисията, при настъпателната операция на сирийската армия в провинция Идлиб 948 000 мирни жители са прогонени от домовете си и са станали бежанци. В документа се уточнява, че става дума предимно за жени и деца.

Хиляди мирни жители са, напуснали домовете си, за да се спасят от войната, са принудени да нощуват под открито небе при зимни температури, подчертават експертите на ООН.

В заключителната част на доклада членовете на комисията призовават страните в конфликта да проведат самостоятелни разследвания, а международната общност - да вземе мерки за защитата на мирното население.

Международната независима следствена комисия за Сирия беше създадена към Върховния комисариат на ООН по правата на човека през 2011 г. Нейната цел е документиране и разследване ва всички случаи на нарушаване на международното право по време на войната в Сирия.