Европейски експерти призоваха да не се избързва със заключенията за новия щам на коронавируса, открит във Великобритания. Според тях все още има много неизвестни около новата мутация N501Y и колко бързо се разпространява, информира "Гардиън".

След като 18 европейски държави затвориха границите си за пристигащи от Великобритания или наложиха по-стриктни карантинни мерки в неделя вечерта, учени обявиха, че е необходима повече информация преди да се правят категорични заключения.

Новата мутация не застрашавала преболедувалите COVID-19

Новата мутация не застрашавала преболедувалите COVID-19

Няма нов щам, той е описан още през март, пояснява вирусолог

Кристиан Дростен, водещ германски вирусолог, коментира, че очаква новият щам вече да се е разпространил в Германия, но поясни, че на този етап не се притеснява от вирусната мутация.

Научната информация около N501Y все още не е ясна, каза той пред Deutschlandfunk. Твърди се, че щамът се разпространява 70% по-лесно, но според него това трябва да бъде потвърдено от британските учени тази седмица.

"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространие

"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространие

Нина Александрова: Има повод да бъдем много внимателни

"Въпросът е: дали този вирус е подсилен от новата вълна в региона (Югоизточна Англия), или този вирус е отговорен за предизвикването на тази вълна? Това е важна разлика", подчерта Дростен.

По думите му мутацията е засечена в други държави като Нидерландия, където не изглежда да е довело до по-бързо разпространение.

Във Франция Винсен Еньоф от Институт "Пастьор" каза, че няма доказана връзка между новата мутация и по-бързото разпространение на вируса в Обединеното кралство.

Опасна ли е новата мутация на коронавируса?

Опасна ли е новата мутация на коронавируса?

Изглежда тя стимулира по-бързото му разпространяване...

"Съобщиха ни, че се разпространява по-бързо в някои райони на Великобритания. Но това в резултат на супер разпространение на вируса ли е или нова мутация? Всичко това все още трябва да бъде потвърдено", подчерта експертът.

Правителството на Нидерландия потвърди в неделя, че има случай с новата мутация, който е от началото на декември, което означава, че е била в страната от известно време.

Но изглежда не се разпространява толкова бързо в Нидерландия, както във Великобритания, коментира Аб Остерхаус, професор по вирусология в Университета "Еразъм" в Ротердам, пред вестник Algemeen Dagblad.

"В райони, където броят на инфекциите се увеличава особено бързо, изглежда е свързано с мутацията. Но все още не знам дали това е оправдано", подчерта той.

Друг експерт по инфекциозни заболявания, Барт Хаагманс, от Медицински център "Еразъм" е на мнение, че е трудно да се направи ясна връзка между предаването и мутациите. Дали бързото разпространение наистина е заради мутация, или други фактори имат роля, попита той.

Експертът по вирусология Марион Копманс отбеляза, че няма индикации новият вариант да е по-заразен, но са нужни повече изследвания. Тя подчерта, че Нидерландия вече е наложила блокада и това ще предотврати бързо разпространение.

В Италия също е потвърдена мутацията N501Y в жена, която наскоро се е върнала от Лондон.

Масимо Гали, специалист по инфекциозни заболявания от Миланския университет, отбеляза, че е възможно да се изправим пред вариант, който не е по-опасен, но има по-голям капацитет за разпространение.