Експлозия разтърси митинг на новия премиер на Етиопия Аби Ахмед, на който присъства хиляди хора в Адис Абеба, съобщава БиБиСи.

Аби е отведен от служителите по сигурността непосредствено след взрива в площад "Мескел" в столицата на Етиопия. По първоначална информация от полицията, това е "малка експлозия" и "малцина са наранени".

"83-ма души са пострадали, като 6 са в критично състояние, но не са забелязани загинали", коментира Фитсум Арега, началник на щаба на премиера Аби Ахмед. Гирма Каса, заместник-началник на полицейската комисия в Адис Абеба съобщава, че 100 души са били ранени при атаката, 15 от тях "тежко".

Премиерът съобщи малко след експлозията, че "няколко души ... загубиха живота си". Местни медии съобщиха по-рано, че няколко души са ранени и е възможно да са загинали около 5 души от предполагаема граната.

Аби Ахмед е първият лидер на страната от етническата група "Оромо", която е в центъра на почти три годишни антиправителствени протести и стотици загинали.

Едно от основните им оплаквания на "Оромо" е, че от години са политически, икономически и културно маргинализирани, въпреки че са най-голямата група в страната. Предишното етиопско правителство е обвинено в нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийство на политически дисиденти.

Откакто е на власт, новият премиер започва реформи, отблокира стотици уеб сайтове и телевизионни канали.

В петък една от етиопските бунтовнически групи прекрати въоръжената си съпротива срещу правителството. "Джинбот 7", базиран в съседна Еритрея, заяви, че реформите на новия премиер са надежда, че "истинската демокрация" може да е "реална възможност".

Аби Ахмед заема премиерският пост, след като предшественикът му Хайлемариам Десален неочаквано подаде оставка през февруари.

МВнР предупреждава за извънредно положение в Етиопия

МВнР предупреждава за извънредно положение в Етиопия

Предупреждава българските граждани, за възможни граждански вълнения и прояви на насилие