Мексиканският наркобос Хоакин "Ел Чапо" Гусман лично е изтезавал и убивал враговете си. Това разкри бивш телохранител на Гусман по време на съдебния процес в Ню Йорк, информира Би Би Си.

В най-страховитите до момента свидетелски показания Исаяс Валдес Риос разкри, че наркобаронът брутално е пребил най-малко трима души преди да ги ликвидира.

Наркобосът Ел Чапо подкупил бившия президент на Мексико със 100 млн. долара

Наркобосът Ел Чапо подкупил бившия президент на Мексико със 100 млн. долара

Това твърди приближен на наркобоса

Срещу 61-годишния Гусман са повдигнати 17 обвинения, включително за трафик на наркотици и пране на пари. Той може да получи доживотен затвор.

Бившият бос на картела "Синалоа" беше задържан през 2016 г. след бягство от затвора. Той използва тунел при бягството си от затвор в Мексико, но пет месеца по-късно беше задържан.

Риос разказа пред съда, че лично е видял как Гусман е убил трима души от конкурентни наркокартели. При един от случаите, разказва свидетелят, двама души от "Синалоа", които са се присъединили към конкурентния картел "Лос Зетас", са били заловени от хора на Гусман. В продължение на три часа наркобаронът ги е бил.

Те изглеждаха като парцалени кукли, кокалите им бяха напълно натрошени. Не можеха да се движат. Хоакин продължаваше да ги удря с оръжието си, разказа Риос. По-късно двамата мъже са били откарани до място, където е имало голям пожар. После Гусман ги застрелял в главата. Лидерът на "Синаола" наредил да бъдат хвърлени в големия огън и казал, че нищо не иска да остане от тях.

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ако бъде осъден, Ел Чапо може да лежи до края на живота си

Третият убит от "Ел Чапо" е член на картела "Арелано Феликс".

Свидетелят разказа, че Гусман е слагал ютия върху гърба на жертвата, тениската на потърпевшия залепнала за кожата му. Също е горен с автомобилна запалка. Мъжът е бил заключен в дървена кутия за няколко дни. Накрая "Ел Чапо" прострелял мъжа и наредил да го погребат жив.

39-годишният Риос е задържан в американски затвор от 2014 г.

Ел Чапо ще бъде екстрадиран в САЩ

Ел Чапо ще бъде екстрадиран в САЩ

Успя да избяга от строго охраняван затвор