Известната писателка Елиф Шафак призова международната общност за подкрепа, след като стана обект на разследвания от страна на прокуратурата, пише британският вестник "Гардиън". Причината за това са засегнатите от писателката теми като сексуално насилие и насилие над деца.

"Най-известният глас, който говори за репресиите", както я описва британското издание призова за подкрепа на автори, журналисти и представители на академичната общност в Турция, които са изправени пред репресии.

Турция издаде заповеди за арести на 47 бивши журналисти от вестник „Заман”

Турция издаде заповеди за арести на 47 бивши журналисти от вестник „Заман”

Заради връзки с Гюлен

Пред британския ежедневник "Гардиън" тя предупреди, че страната разрушава всички следи от демокрация.

"Днес Турция е един от най-големите затвори за журналисти в света", каза Шафак на фестивала в Хай. "Хиляди хора са загубили работата си само заради подписване на петиция, критикува писателката.

Арестуваха главния редактор на турския опозиционен вестник "Джумхюриет"

Арестуваха главния редактор на турския опозиционен вестник "Джумхюриет"

Обискирали са и домовете на служители на вестника

Призивът на Елиф Шафак идва след вълна от преследвания на културната общественост, сред които писателят Абдула Чевки и неговият издател Алаатин Топчу заради сцена в един от романите му, показваща сексуално насилие на дете.

В петък Елиф Шафак разкри, че един от прокурорите е поискал да разгледа романите й, особено "Погледът" от 1999 година и "Трите дъщери на Ева". По думите й е получила и хиляди обидни съобщения заради пасажи в своите творби.

Над 30 журналисти са в турските затвори

Над 30 журналисти са в турските затвори

Проправителственият брой на "Заман" бил подготвен извън редакцията

Броят на случаите на домашно насилие в Турция се е увеличил с 1,4%, уточни Шафак. В доклада за различията между половете на Световния икономически форум Турция се нарежда на 130 място от общо 149 страни.

Според Шафак се отчитат само около 15% от случаите на сексуално насилие над деца и възрастни. "Трябва да говорим за проблемите си, вместо да се преструваме, че не съществуват", защити се Шафак и допълни, че изкуството за разказване на истории включва и да се осмеляваш да говориш на трудни теми.