Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е получила заявка за регистрация на ваксината срещу COVID-19 на компанията Janssen-Cilag International N.V. - част от фармацевтичния концерн Johnson&Johnson.

В публикация на сайта на EMA се посочва, че компанията е поискала условно разрешение препаратът да бъде допуснат до пазара на ЕС.

Предварителната заявка на общността за ваксината на Johnson&Johnson е за 400 милиона дози.

Клиничните проучвания показват, че тя има 66% ефективност при предотвратяване на COVID-19.

ЕС осигурява 400 млн. дози ваксина от Johnson&Johnson

ЕС осигурява 400 млн. дози ваксина от Johnson&Johnson

Фон дер Лайен: Коронавирусът се разпространява бързо в Европа, ще защитим гражданите

Комисията на EMA по лекарствените средства в хуманната медицина (CHMP) ще оцени ваксината, известна като COVID-19 Vaccine Janssen, по ускорена процедура. Очаква се тя да бъде регистрирана за използване в ЕС в средата на март 2021 г. при условие, че данните на компанията за нейната ефективност, безопасност и качество бъдат оценени от експертите като достатъчно надеждни.

Това е четвъртата заявка за регистрация на ваксина срещу коронавирусната инфекция в ЕС. Досега ЕМА регистрира препаратите на BioNTech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Припомняме, след като беше установено, че ваксината на AstraZeneca показва ниска ефективност срещу южноафриканската мутация на коронавируса, здравните власти в ЮАР я спряха от употреба и решиха да включат в имунизационния план препарата на Johnson&Johnson.

След отказа от AstraZeneca Южна Африка ваксинира с Johnson & Johnson

След отказа от AstraZeneca Южна Африка ваксинира с Johnson & Johnson

Южна Африка се забави много с ваксинацията