Американската корпорация Johnson & Johnson съобщи, че експерименталната й ваксина срещу коронавируса е показала 66% ефективност по време на голямо клинично изпитание, информират "Уолстрийт джърнъл", "Гардиън" и други медии.

Ваксината на корпорацията също изглежда, че като цяло е безопасна и добре се приема сред 44 325 пълнолетни на последната фаза от изпитанието й.

Johnson & Johnson спира изпитанията на ваксината си

Johnson & Johnson спира изпитанията на ваксината си

60 000 доброволци от цял свят са включени

Отбелязва се, че при някои от доброволците е имало странични ефекти като висока температура.

Компанията ще поиска в началото на февруари американските регулатори да одобрят ваксината й. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ може да вземе отношение в края на месеца.

Johnson & Johnson очаква да произведе повече от 1 милиард дози тази година.

Johnson & Johnson стартира Фаза III на потенциална ваксина срещу Covid-19

Johnson & Johnson стартира Фаза III на потенциална ваксина срещу Covid-19

Във Фаза III компанията ще включи 60 000 души на три континента

Една доза се поставя при тази ваксина за разлика от другите.

Ваксината е произведена от филиала на гиганта Janssen, базиран в Нидерландия. ЕС е поръчал 400 милиона дози, а Великобритания - 30 милиона дози.

От компанията поясниха, че ваксината осигурява 72% ефективност при превенцията на заразяване с коронавирус в САЩ, но 66% по света. Голямото клинично изпитание е проведено на три континента и срещу различни мутации.

Ваксината е с 57% ефективност в ЮАР и показва 85% ефективност при предотвратяване на тежко боледуване.

Резултатите от проучванията се очакваха с голямо нетърпение, тъй като ваксината се поставя само веднъж, което означава, че по-лесно ще се разпространява и поставя, особено в по-бедните държави.

Ваксината се основава на друга, която успешно се използва срещу ебола. Тя е подобна като тази на Oxford University/AstraZeneca, но осигурява протеин от шиповете на коронавируса с човешки риновирус, а не с аденовирус от шимпанзе.

До момента са одобрени три ваксини от различни регулатори по света: ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford/AstraZeneca. Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината на Oxford/AstraZeneca. Вчера стана ясно, че ваксината на Novavax е с ефективност 89%.