Трафикът на домашни любимци се свързва все по-често с организираната престъпност. Около това мнение са се обединили евродепутатите, които са предприели мерки за борба с незаконната търговия.

Европейският парламент е подкрепил обмена на данни в Европейския съюз относно регистрацията на кучета и котки с цел борба с трафика им.

От ЕП отбелязват, че в много случаи тези животни не са отглеждани добре и представляват риск от разпространение на зарази. Често търгуваните незаконно животни са развъждани в лоши условия. Те са слабо социализирани и са изложени на повишен риск от заболявания, както и за 70% от новите заболявания, появили се при хората.

В своята обща резолюция парламентът е призовал комисията да гарантира, че всички държави членки имат съвместими бази данни с кучета и котки и да обмисли създаването на бази данни за други домашни любимци.

Според евродепутатите с регистрацията на домашните любимци и обмена на данни в ЕС ще се намали възможността за фалшифициране на документи. Това щяло да подпомогне борбата с незаконната търговия, проследяването на източниците на зарази, както и справянето с малтретирането на животни и други проблеми.

От Европейския парламент посочват, че много държави членки вече имат задължителни системи за идентифициране и регистрация на домашни любимци. Информацията, която те събират, невинаги е една и съща. Евродепутатите смятат, че всички национални бази данни трябва да бъдат съвместими. Те са категорични също, че личните данни на собствениците и търговците на домашни любимци в тези бази трябва да бъдат добре защитени.

Европейският парламент настоява още ЕК да предприеме строги и ефективни мерки за борба с незаконната търговия с домашни любимци, в това число диви животни, отглеждани като домашни любимци.