Европейският парламент почти единодушно подкрепи настояването на Европейската комисия България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщи кореспондент на БТА в Страсбург.

Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори и "Европа на свободата и пряката демокрация" се обявиха против искането на комисията.

Станишев: Може да влезем в Шенген до края на председателството

Станишев: Може да влезем в Шенген до края на председателството

Дебатът в ЕП за членството ни в Шенген е силен коз според Сергей Станишев

По време на дебата в законодателния орган, който е по инициатива на депутата от партията на европейските социалисти Сергей Станишев, информира БНР, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова Съвета на Европейския съюз да гласува колкото се може по-бързо приемането на България и Румъния в Шенген.

Решението трябва да се вземе с пълно единодушие.

Според Станишев страните се третират дискриминационно и това трябва да спре.

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Евродепутатите ще обсъдят темата на 13 декември...

Други депутати обаче изразиха опасения от пренос на организирана престъпност от България и Румъния.

Според Аврамопулос успехът на трите институции на ЕС в крайна сметка ще бъде определен от 3-4 големи въпроса и Шенген е един от тях.

Той смята, че "обединен Шенген е по-силен Шенген".

Европейската комисия вече призна, че Румъния и България са изпълнили критериите, за да станат пълноправен член на Шенген.

Решение за това на Европейския парламент има още от юни 2011, а Европейската комисия многократно е обявявала, че двете страни трябва да се присъединят към зоната без граници.

Решението за това обаче трябва да бъде взето с пълно мнозинство от всички страни от Европейския съюз, а някои държави - например Холандия - не са съгласни.

Евродепутатът Емил Радев заяви в интервю за пресслужбата на европарламента, че незачитането на решението на двете институции е двоен стандарт.

Този дебат днес е важен, важна е и декларацията, която успяхме да приемем съвместно с румънската делегация и да разпратим до всички заинтересовани държави членки, които имат отношение към приемането ни в Шенгенското пространство, каза той.

Важно е да алармираме във всеки един момент, че това е една несправедливост, че това са двойни стандарти и не може по чисто политически причини, след като сме изпълнили всички критерии, да бъдем държани вън от Шенгенското пространство, след като всички европейски институции и държави членки оценяват огромната роля на България по охрана на външната европейска граница, поясни Радев.

Според него те оценяват това, че на практика сме спрели трафика на хора през Балканския маршрут и че Шенген може да съществува само с много добра охрана на външните граници.

Така че се надяваме още веднъж тук, от пленарната зала на Европейския парламент да призовем всички ония, които по чисто популистки причини все още стопират приемането на България в Шенгенското пространство, да преосмислят своите ходове и наистина през следващата година ние да станем пълноправни членове на Шенген, изтъкна евродепутатът ни.

По думите му "крайно време е да се покаже на българския народ, че те са пълноправни граждани на Европа, на Европейския съюз и с преки действия чрез приемането на страната ни в Шенген ние да получим доказателство, че не сме втора ръка европейски граждани".