По инициатива на Сергей Станишев на 13 декември, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, ще се проведе дебат на тема членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Днес председателят на Партията на европейските социалисти и бивш министър-председател на България Сергей Станишев посочи, че този дебат е едно силно послание и коз в ръцете на правителството на България в разговорите с тези страни, които още оказват съпротива или са скептични за членството ни в Шенген.

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Евродепутатите ще обсъдят темата на 13 декември...

Според Станишев самото провеждане на такъв дебат е успех. По думите му това е последната възможност преди Българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от Европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на приемането на тези три държави в Шенген.

"В следващите година, две, три Европа ще бъде различна. Тя ще се преформатира. Важно е България да е в ядрото, а не да бъде изтласкана в периферията. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовка за членство в Еврозоната, активно участие в засилената обща европейска отбрана и сигурност. Защото най-лошото, което може да ни се случи е да останем маргинализирани в този процес. Но за да го избeгнем, трябва да сме активни", обясни Станишев.

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Скоро очакваме и присъединяване към Шенгенското пространство

"Тази седмица имаше председателски съвет, който одобри този дебат в дневния ред. Имах среща и с председателя на ЕП Антонио Таяни по въпроса, защото неговата подкрепа също беше важна и се надявам той да изрази своята позиция и на заседанието. Това вече нееднократно направи и г-н Юнкер, който също е наш приятел и съюзник по темата", допълни Станишев.

Станишев също така благодари на всички български евродепутати за координираните действия по този въпрос. "Много бих искал да видя през слеващата година, в края на българското председателство, и трите страни - България, Румъния и Хърватия като членове на Шенгенското пространство", сподели Сергей Станишев.

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България вече трябваше да е член на Шенген според Макрон