Европейският парламент призна, че има значителни различия след първия кръг преговори между Великобритания и Европейския съюз за постигане на търговско споразумение.

Европарламентът иначе е напълно ангажиран за постигане на широко споразумение, обхващащо голям кръг от сектори. Обединеното кралство трябва да изпълни всички свои ангажименти, произтичащи от Споразумението за оттегляне, включително протокола относно Ирландия.

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период

След дистанционна среща в петък с членове на екипа на Европейската комисия, отговарящ за преговорите с Обединеното кралство, ръководителят на координационната група на ЕП за преговорите с Лондон Дейвид Макалистър заяви, че миналата седмица двете страни са си разменили проекти на правни текстове, обхващащи съответните им визии за бъдещите отношения.

Текстът на ЕС се основава изцяло на Политическата декларация, докато текстът на Обединеното кралство изглежда обхваща само някои елементи, отбеляза той. 

В рамките на първия кръг преговори се разкриха значителни различия в областта на риболова, по мерките за равнопоставеност, при полицейското и съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и цялостното управление на бъдещите отношения.

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за бюджета след Брекзит

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за бюджета след Брекзит

Очаква се нова среща през март

Въпреки продължаващата криза с COVID-19, Европейският парламент продължава да изпълнява своята роля. Той ще продължи да контролира внимателно преговорите и ще провежда редовен обмен на мнения с главния преговарящ на ЕС, каза още представителят на ЕП. 

Засега все още очакваме Обединеното кралство да гарантира, че ще изпълни всички свои ангажименти, произтичащи от Споразумението за оттегляне, включително протокола относно Ирландия. Това е ключов елемент за нас в Европейския парламент. Британската страна трябва да изпълни своите задължения, добави той.