Лидерите на Европейския съюз (ЕС) не можаха да постигнат споразумение относно бюджета на блока за 2021-2027 г. от над 1 трилион евро. Шарл Мишел, домакин на срещата и председател на Европейския съвет, предложи бюджет от 1.094 трилиона евро, което представлява намаление в сравнение с първоначалното предложение от 1,25 трилиона евро, но 27 - те държави от ЕС не го приеха.

1,069% от БВП – последното предложение за бюджета, обсъждано от евролидерите на маратона

1,069% от БВП – последното предложение за бюджета, обсъждано от евролидерите на маратона

Цифрата е близо до предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел от миналата седмица - 1,074%

Така наречената "пестелива четворка", която включва Австрия, Дания, Холандия и Швеция, беше против предложението, като твърдеше, че бюджетът трябва да възлиза на 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Евролидерите започват битката за бюджета

Евролидерите започват битката за бюджета

През следващите 7 г. се предлага бюджетът да е 1,09 трилиона евро, като отправната точка на преговори е 1,074% от БВП на блока

Междувременно Шарл Мишел предложи бюджет от 1,07% от БВП, Европейският парламент настоя за още по-големия вариант от 1,3% от БВП, докато Европейската комисия предпочете бюджет, равен на 1,1% от БВП на блока.

Италия и ЕП отхвърлиха предложението за евробюджета

Италия и ЕП отхвърлиха предложението за евробюджета

В петък Мишел разкри проекта, който е над 1 трилион евро. Компромисното предложение предвижда 1,074% принос от БВП на страните членки. Европейският парламент иска 1,3 на сто, но някои държави членки са против повече от 1%

"Европейският съюз се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал", е мнението на премиерът ни Бойко Борисов. Той изтъкна, че новата четворка (Ниндерландия, Швеция, Дания и Австрия) абсолютно се е съгласила с него. "Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет."

Премиерът акцентира, че при преговорите за новия бюджет на ЕС е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата й дисциплина, икономическия растеж, най-ниския, заедно с Естония, външен дълг, както и нулевата миграция, енергийната диверсификация. "Ние сме и натовска държава, ангажиментите с НАТО, базите, които имаме, съвместните учения - всичко това геостратегическо е изключително важно да се приема за България", отбеляза премиерът Борисов.

Борисов изтъкна огромния труд на Шарл Мишел и на Урсула фон дер Лайен. Дадените от тях нови рамки обаче не може да се гледат на коляно и да се гласуват.

Според Борисов и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не би било отговорно за бюджета на Съюза за следващите 7 години. Затова преговорите ще продължат на експертно ниво.

Очаква се лидерите на страните от ЕС да се срещнат отново през март.