Епохален дебат между човека и изкуствения интелект завърши наравно 1:1, пише "Гардиън".

Технологичният гигант IBM показа Project Debater - изкуствен интелект, който е проектиран да участва в дебат с ясни доводи.

Първият публичен дебат между двама души и изкуствения интелект беше предаван на живо.

Project Debater - близо двуметров черен панел със синьо, се появи на сцената в пълна конферентна зала в сграда на IBM в Сан Франциско. В дебата участваха Ноа Овадия и Дан Зафрир.

Въпреки че машината се запъна по много точки, безпрецедентното събитие показа как компютрите се учат да се справят с объркания, неструктуриран свят във вземането на решения от човека.

За всеки от двата кратки дебата участниците трябваше да подготвят четириминутно встъпително слово, последвано от четириминутен дебат и две минути обобщение. Първата тема на дебата беше "Ние трябва да субсидираме проучването на космоса", което беше последвано от "Ние трябва да разширим използването на телемедицина".

И на двата дебата присъстващите гласуваха, че Project Debater се е представил лошо при излагането на позицията си, но по-добре по отношение на изразеното количество информация. Въпреки че изкуственият интелект направи няколко грешки, публиката гласува в полза на изкуствения интелект, че е бил по-убедителен (по отношение промяна позицията на присъстващите) в сравнение с опонента си Зафрир по време на втория дебат.

Но "Гардиън" пише, че е важно да се отбележи, че в залата е имало много служители на IBM и те може да са наклонили везните в полза на създанието си.

Компанията се надява проучването да позволи създаването на по-съвършен виртуален помощник, който ще може да обработва огромно и разнообразно количество информация за по-убедителни аргументи и добре информирани решения.

Машината говори с уверен женски глас с естествен ритъм, без прекъсване и организационна структура на речта, но липсва езикова прецизност и логична яснота.

Например, по време на дебата за космоса машината повтори няколко пъти, че изследването на космоса е в полза на икономиката, използвайки различни думи. Имаше случаи, при които втората част от изречението не беше гладко свързана с първата част. Отделно системата използва различни анекдоти или цитати по такъв начин, че не звучат естествено.

По-трудно е било за публиката да се концентрира по време на изложението на робота, тъй като липсват жестове и лицево изражение.

В продължение на шест години компанията е разработвала Project Debater.

В миналото се проведоха подобни двубои между човек и машина, включително проект Deep Blue на IBM, който победи Гари Каспаров на шах; програмата на Google AlphaGo, победила най-добрите играчи на стратегическата настолна игра Go и др.