Ерата на "невинно ангажиране" с Китай приключи. Това се казва в нов американски доклад от 213 страници, в който се подчертава разрастващата се агресивност на Китай при действията си в САЩ, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс".

Пояснява се, че действията на Китай за оказване на влияние в САЩ са отражение на различни форми в много други държави, включително Сингапур, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Канада, Франция, Германия и Великобритания.

В САЩ е регистрирана нова вълна от китайски пари и проникване в образователни институции, медии и организации на китайско-американската общност. Така Китай се възползва от отвореното американско демократично общество, за да "оспорва и понякога дори да подкопава американските свободи, норми и закони", пише в доклада.

Основната цел е да се ограничи критиката по адрес на Китай и подкрепата за Тайван, която Пекин възприема като нелегитимна.

32-ма учени и анализатори са участвали в доклад за китайското влияние, изготвен от Института "Хувър и Университета "Джордж Вашингтон" в продължение на година и половина.

Авторите на изследването предупреждават, че Китай се намесва в много повече сектори в сравнение с Русия.

Докладът е публикуван преди срещата на Доналд Тръмп с китайския си колега Си Дзинпин в кулоарите на Г-20 в Аржентина този уикенд.