Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър на страната Зигмар Габриел заявиха, че Германия уважава правото на турските граждани да избират как да се развива тяхната страна и конституция.

Според Меркел проведеният референдум в Турция показва, че гражданите на южната ни съседка са дълбоко разделени във вижданията си за това как трябва да се управлява страната им. Това прави отговорността за турските управляващи  огромна и специално за президента Реджеп Ердоган, добави Меркел.

Меркел и Габриел ясно заявиха, че след избора на гражданите да се увеличат правомощията на президента в страната е изключително важно да се спазва "уважителен диалог" между управата и всички част от политическия спектър в страната.

Припомняме, турските граждани приеха конституционните промени, които пренасочват почти цялата власт в ръцете на турския президент Реджеп Ердоган. За приемането на промените са гласували 51.53% от турските граждани, а против - 48.6%. В същото време опозицията обяви, че ще оспорва резулатите от референдума.

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума
Обновена

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума

До месец преструктурират Висшия съдебен съвет

Стана ясно и че най-развитите и най-светските градове и вилаети са гласували "против" конституционните промени - Истанбул (51,35%), Анкара (51,15%), Измир (68,8%), Анталия (59,08%), Адана (58,19%) и Диарбекир (67,5%) не подкрепиха промените.

Над 70% от турците в България казаха "не" на Ердоган

Над 70% от турците в България казаха "не" на Ердоган

В Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия и като цяло в Западна Европа турците подкрепиха

В България избирателната активност беше изключително ниска (17,33% или 1 280 души от общо 7 386), а резултатите - категорични. Турските граждани в странта ни, които са подкрепили конституционните промени, са 365 или 28.65%. Против промените в България са гласували 909 души или 71.35%.