Турският президент Реджеп Ердоган обвини правителството на сирийския президент Башар Асад в „безмилостно” избиване на 400 хиляди души и критикува Русия за оказваната подкрепа за държавния лидер на Сирия, цитиран от световни агенции.

Ердоган говори пред журналисти преди да отлети за Саудитска Арабия, където ще обсъди с висшето ръководство на монархията Сирия, борбата срещу тероризма и енергийното сътрудничество. Турция засилва усилията за диверсифициране на енергийните доставки, откакто влоши отношенията си с Москва заради сваления руски Су-24.

В коментар, очевидно насочен към Москва, Ердоган заяви: „Доникъде не можете да стигнете с подкрепа на режим, който безмилостно е избил 400 хиляди невинни хора с конвенционални и химически оръжия”.

Ердоган също обвини страните, които „допълнително наливат масло в огъня” чрез подкрепата си за сирийските кюрди, разглеждани от Турция като терористи заради връзките им с Кюрдската работническа партия.

Президентът на Турция обвини лидера на основната кюрдска партия в страната Селахатин Демирташ в „измяна”, след като той призова за даване на автономия на кюрдското малцинство.

През уикенда Демирташ заяви, че най-голямото етническо малцинство в Турция трябва да реши дали да живее в автономия или „под тиранията на един човек”.

В понеделник прокурори започнаха разследване срещу Демирташ заради изказванията му.

Според Ердоган думите на Демирташ са „чиста провокация, измяна”.

Този път маските бяха свалени и реалните лица се показаха, изтъкна той.

Как смееш да говориш за създаване на държава в югоизточната и източната част на Турция, обърна се Ердоган към кюрдския лидер.

Не можеш да предприемеш такава стъпка. Нито националната воля, нито нашите служби за сигурност, въоръжените сили, полицията ще позволят подобно нещо, добави Реджеп Ердоган.