Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че Турция има законното право да действа отново, ако бойците не напуснат освободените граници си със Сирия, където тя извършила няколко военни операции през последните четири години, съобщава "Ройтерс".

"Ако терористите не бъдат изчистени, както ни беше обещано, ние имаме законното право да се мобилизираме отново", каза Ердоган в речта си пред депутатите на своята партия АК.

В офанзива преди година, с подкрепата на сирийските бунтовници, Турция отне 120-километрова гранична територия в североизточна Сирия от кюрдското опълчение YPG, което Анкара разглежда като терористична група.

Това нахлуване бе широко осъдено от западните съюзници на Анкара, тъй като YPG е основният компонент на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF), които помогнаха на САЩ да победят "Ислямска държава".

Ердоган също изрази загриженост относно ситуацията в региона на Идлиб в северозападната част на Сирия, който беше арена на тежки боеве между сирийските правителствени сили и подкрепяните от Турция бунтовници, докато Анкара и Москва постигнаха споразумение за прекратяване на огъня през март.

Ердоган се скара на Русия за удара срещу протурските бунтовници в Сирия

Ердоган се скара на Русия за удара срещу протурските бунтовници в Сирия

Русия не искала траен мир в региона