Турският премиер Таип Ердоган отново упрекна ООН в неспособност да прекрати кръвопролитията в Сирия и призова към реформа в Съвета за сигурност, която да премахне правото на вето, предаде Би Би Си.

Припомняме, възползвайки се от правото си на вето, Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност поредица от резолюции, целящи намиране на изход от сирийския конфликт.

Коментарите на турския премиер бяха направени след преговори в Истанбул, в които участва специалният посланик на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими.

Брахими заяви, че засега не предлага решения на конфликта, а иска само да чуе позицията на турската страна.

В кореспонденция на Би Би Си се казва, че Ердоган е заявил непримиримост към руската позиция за сирийския самолет, който беше принуден от турската авиация да кацне в Анкара заради нерегламентиран военен товар от Москва.

Припомняме, самолетът изпълняваше полет от руската столица за Дамаск. Русия реагира с раздразнение на проверката от турските власти, която установи, че на борда има недекларирано електронно оборудване за ПВО, предназначено за сирийската армия.

От своя страна сирийското външно министерство съобщи, че въздушното пространство на страната е затворено за турски пътнически самолети от 00:00 ч. на 13 октомври.

Междувременно, по повод на напрежението в отношенията между южната ни съседка и Сирия,  турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че страната му ще  предприеме всички необходими мерки, за да защити националната си сигурност.

„Ако дори само веднъж границата ни отново бъде нарушена, ще вземем необходимите мерки." - заяви Давутоглу пред телевизионния канал NTV.

Припомняме, напрежението беше провокирано от падналите в района на град Акчакале сирийски артилерийски снаряди, които убиха петима души и раниха 11.
На 4 октомври турският парламент даде на правителството мандат за извършване на военни операции зад граница, включително в Сирия,